Wykład dietetyka nt. cholesterolu
Już po raz drugi przyjechała do Łowicza Beata Cieślińska – dietetyk, Prezes Fundacji Pani Zdrowia, by spotkać się ze słuchaczami Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku i przekazać im nową dawkę wiedzy na temat zdrowego odżywiania. W czwartek 14 XII 2023 r. przeprowadziła dla nich wykład pt. „Podwyższony poziom cholesterolu - jak powstaje, profilaktyka, dietoterapia”.
- Najpierw omówiła znaczenie cholesterolu i jego rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wyjaśniła, co to jest „zły” (LDL) i „dobry (HDL) cholesterol i omówiła ich normy. Podkreśliła też zagrożenia dla zdrowia nieprawidłowego poziomu stężenia we krwi cholesterolu LDL i HDL oraz triglicerydów, czyli wystąpienia dyslipidemii, która początkowo nie daje charakterystycznych objawów.
- Pojawiły się przy tej okazji zagadnienia dietoprofilaktyki i dietoterapii, a seniorzy usłyszeli więcej informacji nt. lepszych zamienników popularnych produktów spożywczych i sposobów ich przygotowywania.
- Co to takiego „talerz zdrowia” i jak powinien wyglądać? Rysunek modelowego talerza odzwierciedla zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie. Połowę zajmują na nim warzywa i owoce, a na drugą połowę składają się w równej części: pełnoziarniste produkty zbożowe oraz produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy, jaja, produkty mleczne). Omawiany temat wywołał dyskusję i ciekawe pytania do prowadzącej.
- Wykład dietetyczki Beaty Cieślińskiej był ostatnim z cyklu wykładów specjalistów dla słuchaczy ŁUTW w ramach realizacji zadania publicznego „Senior młody duchem” dofinansowanego w 2023 r. z budżetu Gminy Miasto Łowicz.