Wiosna w kulinariach: wiosenny rosół, wiosenny napój, wiosenny stół

Wiosna w kilku wymiarach królowała w piątek 12 kwietnia 2024 r. w kuchni, gdzie członkowie Koła kulinarnego działającego na Łowickim Uniwersytecie Trzeciego Wieku pod kierunkiem Marii Jagodzińskiej przygotowywali poczęstunek.

Tym razem sekcja Elżbiety Fafińskiej serwowała lekki wiosenny rosół z kluskami z kaszy manny, szare kluski z boczkiem i białym serem, do których podano surówki: jedną na bazie ogórków kiszonych a drugą z kapustą pekińską i granatem. Na deser była babka bananowa i napój z syropem z kwiatów z dzikiego bzu.

Stół do degustacji przygotował zespół Mirosławy Bednarskiej i tu też były wiosenne akcenty. W wazonach pachniał bez i narcyzy, a kolorytu dodawały jeszcze subtelne niezapominajki.

Na kogo tym razem wypadło sprzątanie po wspólnym obiedzie? Na zespół szefowej kulinariów Marię Jagodzińską. W trakcie spotkania omówiła jeszcze konkrety dotyczące wydarzenia przygotowywanego przez Łowicki Uniwersytet Trzeciego Wieku na dzień 16 IV 2024 r, w Bibliotece Miejskiej im. A. K. Cebrowskiego w Łowiczu z okazji 110. rocznicy śmierci J. Chełmońskiego. Po widowisku słowno-muzycznym, zaplanowana została degustacja jadła „z łowickiej chaty” przygotowywanego właśnie przez koło kulinarne: królować miały ruskie pierogi, zalewajka i chleb ze smalcem.