W kulinariach serwowano makrelę zapiekaną z jabłkami
Makrela. Ale jak podana. I na jakim pięknym stole. W piątek 23 lutego 2024 r. w sekcji kulinarnej Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku królowała makrela zapiekana z jabłkami. Ryba ta stanowi dobre źródło składników odżywczych, szczególnie kwasów tłuszczowych i białka.
Degustację tym razem przygotował zespół Marii Jagodzińskiej wg przepisu zapożyczonego z Internetu, ale nieco zmodyfikowanego, bo rybę podano na szpinaku i udekorowano koktajlowymi pomidorkami. Do tego zaserwowano ziemniaki w plasterkach i kapustę kiszoną z marchewką.
A jakże, deser też był – przepyszna szarlotka przygotowana przez Barbarę Rudnicką. To wszystko podane na stole z białym obrusem i dekoracjami w kolorach żółci i zieleni z uroczymi żonkilami. O ten wystrój zadbał zespół Elżbiety Fafińskiej. Wiosennego klimatu dodawał świergot ptaków za oknem, a nawet… deszcz i wiatr słyszane mimo radosnych rozmów przy obiedzie. Przy kawie i herbacie toczyły się jeszcze rozmowy m.in. o tym, co na najbliższe miesiące zaproponował słuchaczom Zarząd ŁUTW – o ten przekaz zadbała szefowa sekcji Maria Jagodzińska. Obowiązek posprzątania po spotkaniu tym razem przypadł grupie Mirosławy Bednarskiej. Kolejne spotkanie sekcji kulinarnej odbędzie się… w Dzień Kobiet😊
Nie ma wątpliwości, że kulinaria to sztuka, bo przygotowane na obiad potrawy, ich artystyczna oprawa, a nawet towarzyszące odgłosy natury odbierane były wszystkimi zmysłami. Dlatego sekcja ta działa na Łowickim Uniwersytecie Trzeciego Wieku w ramach tzw. wydziału sztuk wszelakich, czyli … na wydziale artystycznym.
A teraz niespodzianka! Sekcja kulinarna dzieli się przepisem na makrelę pieczoną w jabłkach:
Składniki:
10 filetów z makreli (świeżych)
3 jabłka (najlepiej pasują tu jabłka LOBO)
2 duże cytryny
pęczek koperku
pomidorki koktajlowe
4 ząbki czosnku
masło klarowane
sól
pieprz kolorowy (w całości)
Sposób przygotowania:
Płaty makreli osuszyć na papierowym ręczniku. Zrobić niewielkie nacięcia wzdłuż ryby. Następnie posolić rybę solą alpejską z obu stron. W międzyczasie do miseczki nałożyć 4 czubate łyżki masła. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Makrelę przełożyć na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Na płaty makreli nakładamy po łyżeczce przygotowanego masła.
Dodatki:
Jabłka kroimy w ósemki, cytrynę w plastry, czosnek zostawiamy w całości. Na naszą makrelę rozkładamy jabłka, cytrynę, pomidorki koktajlowe i czosnek. Posypujemy kolorowym pieprzem. Blaszkę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Danie posypujemy świeżym koperkiem.
Uwaga! Danie świetnie smakuje z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.
Smacznego!