facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

W kulinariach serwowano makrelę zapiekaną z jabłkami

Makrela. Ale jak podana. I na jakim pięknym stole. W piątek 23 lutego 2024 r. w sekcji kulinarnej Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku królowała makrela zapiekana z jabłkami. Ryba ta stanowi dobre źródło składników odżywczych, szczególnie kwasów tłuszczowych i białka.

Degustację tym razem przygotował zespół Marii Jagodzińskiej wg przepisu zapożyczonego z Internetu, ale nieco zmodyfikowanego, bo rybę podano na szpinaku i udekorowano koktajlowymi pomidorkami. Do tego zaserwowano ziemniaki w plasterkach i kapustę kiszoną z marchewką.

A jakże, deser też był – przepyszna szarlotka przygotowana przez Barbarę Rudnicką. To wszystko podane na stole z białym obrusem i dekoracjami w kolorach żółci i zieleni z uroczymi żonkilami. O ten wystrój zadbał zespół Elżbiety Fafińskiej. Wiosennego klimatu dodawał świergot ptaków za oknem, a nawet… deszcz i wiatr słyszane mimo radosnych rozmów przy obiedzie. Przy kawie i herbacie toczyły się jeszcze rozmowy m.in. o tym, co na najbliższe miesiące zaproponował słuchaczom Zarząd ŁUTW – o ten przekaz zadbała szefowa sekcji Maria Jagodzińska. Obowiązek posprzątania po spotkaniu tym razem przypadł grupie Mirosławy Bednarskiej. Kolejne spotkanie sekcji kulinarnej odbędzie się… w Dzień Kobiet😊

Nie ma wątpliwości,  że kulinaria to sztuka, bo przygotowane na obiad potrawy, ich artystyczna oprawa, a nawet towarzyszące odgłosy natury odbierane były wszystkimi zmysłami. Dlatego sekcja ta działa na Łowickim Uniwersytecie Trzeciego Wieku w ramach tzw. wydziału sztuk wszelakich, czyli … na wydziale artystycznym.

A teraz niespodzianka! Sekcja kulinarna dzieli się przepisem na makrelę pieczoną w jabłkach:

Składniki:
10 filetów z makreli (świeżych)

3 jabłka (najlepiej pasują tu jabłka LOBO)

2 duże cytryny

pęczek koperku

pomidorki koktajlowe

4 ząbki czosnku

masło klarowane

sól
pieprz kolorowy (w całości)

Sposób przygotowania:

Płaty makreli osuszyć na papierowym ręczniku. Zrobić niewielkie nacięcia wzdłuż ryby. Następnie posolić rybę solą alpejską z obu stron. W międzyczasie do miseczki nałożyć 4 czubate łyżki masła. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Makrelę przełożyć na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy oliwą. Na płaty makreli nakładamy po łyżeczce przygotowanego masła.

Dodatki:

Jabłka kroimy w ósemki, cytrynę w plastry, czosnek zostawiamy w całości. Na naszą makrelę rozkładamy jabłka, cytrynę, pomidorki koktajlowe i czosnek. Posypujemy kolorowym pieprzem. Blaszkę odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Danie posypujemy świeżym koperkiem.

Uwaga! Danie świetnie smakuje z pieczonymi rozmarynowymi ziemniaczkami.

Smacznego!