facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

Spotkanie wigilijne w kole kulinarnym

Wigilijnie zrobiło się na spotkaniu sekcji kulinarnej w środę 7 grudnia 2022 r. To jedno z najstarszych kół na Łowickim Uniwersytecie Trzeciego Wieku, które ma już swoje tradycje związane z różnymi świętami, a o ich pielęgnowanie bardzo dba szefowa sekcji Maria Jagodzińska. 👇 👇 👇

Podczas wigilii przełamanie się opłatkiem i wzajemne składanie życzeń, to zawsze wzruszający moment, ale nigdy nie może go tu zabraknąć. Zadbano też o świąteczny wystrój stołu i sali, dekorując je stroikami i girlandami świateł, a przy każdym nakryciu postawiono choineczkę z kolorowego papieru. W menu figurowały wigilijne dania przygotowane przez członkinie sekcji: barszcz czerwony z uszkami, pieczone pierogi, karp, śledzie i sałatki, a na deser pyszne   ciasta:  piernik, orzechowiec i biszkopt z bitą śmietaną. Te  świąteczne starania i panującą w gronie przez cały rok przyjazną atmosferę docenił Święty Mikołaj, który obdarował wszystkich aniołkami, aby strzegły ich przed wszelkim złem.

Ponieważ przy stole znalazły się solenizantki: Basia, Marysia i Wiesia, najpierw chóralnie odśpiewano im „Sto lat”, a potem, zgodnie z wigilijnym zwyczajem, wspólnie śpiewano kolędy. Tą radosną chwilą cieszyło się liczne grono uczestniczek sekcji kulinarnej (19 osób) i zaproszenie goście (3 osoby).

Radosnych nadchodzących świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich.