facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

„Na przełaj” – czy mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć?

Że lubią wędrować regularnie i daleko, to już wiemy. Że dobrze się czują w swoim towarzystwie,  dbają o atrakcyjność tras, promocję i dokumentowanie swoich wypraw – też wiemy i gratulujemy tego piechurom z Koła turystyki pieszej „Na przełaj” na Łowickim Uniwersytecie Trzeciego Wieku. A czy mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć???

Oj, zaskoczyli. W środę 22 maja 2024 r., po przejściu 7-kilometrowej trasy uznali, że czas na odpoczynek i posiłek, i znalazłszy odpowiednie miejsce, przygotowywali się zapewne do zjedzenia tradycyjnych kanapek, gdy tymczasem zapachniało w dąbkowickich lasach… wędzoną szynką z nogą wieprzową. Tego jeszcze nie było. Okazało się, że na taki kulinarny pomysł wpadły dwie solenizantki Bożena i Joanna. Samochód w tle zdjęć świadczy chyba jednak o tym, że ta „noga” nie wędrowała, tylko dojechała na to śniadanie na leśnej polanie.

Szef grupy, Ryszard Kolary, cieszy się, że kończy się okres majówkowych pikników, bo nie jest pewien, co jeszcze mogłyby wymyślić jego współtowarzyszki wędrówek. Docenia jednak to, że przy okazji imienin i urodzin uczczono w ten nietypowy sposób 25. wyprawę Koła turystki pieszej „Na przełaj” w roku akademickim 2023/2024. Jeśli każda z tras liczyła ok. 8 km, to przeszli już razem prawie 200 km – a to jeszcze nie koniec wypraw.

A tej wędzonej szynki z nogą skosztowali wszyscy wędrujący: Ryszard Kolary, Mirosława Kolary, Marianna Pietrzak, Marianna Grzelczak, Zofia Osadowska, Ewa Gach, Wiesława Siewierska, Danuta Brudka, Anna Kirej, Elżbieta Fafińska, Małgorzata Baczyńska, Stanisław Kosmana oraz Bożena Wójt i Joanna Sosnowska.