facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

Kulinarne inspiracje na Dzień Kobiet i Wielkanoc

Wielkanocny nastrój zagościł także w Kole kulinarnym Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. W dniu 22 marca 2024 r. odbyło się uroczyste spotkanie z okazji nadchodzących świąt, na którym uczestniczki postarały się, aby zapewnić stosowną oprawę i szczególny wystrój.

Sala i stół do konsumpcji przygotowane były w wiosennych kolorach i ozdobione wielkanocnymi symbolami: pisankami ,barankami i zajączkami.

Z „zajączkowymi” prezentami zawitały na to spotkanie przedstawicielki biura ŁUTW: Joanna Janiszewska – wiceprzewodnicząca Komisji Rewizyjnej i Jadwiga Cichocka – członek Zarządu, a także zaprzyjaźniona z grupą kulinarną Lidia Gać, słuchaczka ŁUTW.

W wielkanocnym menu znalazły się: żurek na maślance z jajkiem, jajka faszerowane, sałatki, pasztet z selera, sos chrzanowy i z czarnej porzeczki. Nie zabrakło też ciast. Zofia Aniszewska przygotowała przepyszną wuzetkę i wafelki a Elizabeth Edelmann wielkanocną babkę.

W tym świątecznym nastroju uczestniczki spotkania złożyły sobie życzenia zdrowych i rodzinnych świąt.

Nieco wcześniej (8 marca), było także uroczyście, bo panie świętowały Dzień Kobiet. Degustację na ten dzień przygotował zespół Mirosławy Bednarskiej, serwując zupę krem z dyni i ruskie pierogi. Pojawiło się też na stole pyszne imieninowe  ciasto czekoladowe od solenizantki Mirosławy. W wiosennym wystroju stołu znalazły się białe kalanhoe i czerwone tulipany, a zadbał o to zespół Marii Jagodzińskiej. Bardzo miło upłynęło to wspólne popołudnie, które trwało jak zwykle około 4 godzin. Nim się skończyło, zespół Elżbiety Fafińskiej posprzątał po degustacji i doprowadził salę do porządku.

Bardzo cenne w tej grupie jest także to, że jej szefowa M. Jagodzińska dba o przekazywanie uczestnikom bieżących informacji z życia ŁUTW i zachęca ich do udziału w ważnych wydarzeniach stowarzyszenia.

A jeszcze cenniejsze, że… grupa kulinarna znów uchyla rąbka tajemnicy i tym razem dzieli się przepisem na ruskie pierogi.

RUSKIE PIEROGI

Składniki na ciasto:

500 g maki pszennej np. typ 500
szklanka gorącej wody - 250 ml
4 łyżki oleju (50 ml)
pól łyżeczki soli

Składniki na farsz:
300 g twarogu półtłustego
duża cebula (ok. 300 g)
500 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.