Kulinaria na „Wydziale sztuk wszelakich” ŁUTW
Aspekt kulinarny na „Wydziale sztuk wszelakich” ŁUTW? Tak, jak najbardziej. „Kulinaria to sztuka, gdyż w jedzeniu zawarty jest element twórczy i działanie na zmysły, co więcej, praktycznie na wszystkie” – tak twierdzi Adam Chrząstowski, szef kuchni i restaurator. Z drugiej strony - kulinaria inspirują artystów i to nie tylko malarzy, ale także inne dziedziny sztuki: architekturę, fotografię, film, muzykę. I w takim klimacie sztuki tworzyły swoje apetyczne dzieła studentki-seniorki z sekcji kulinarnej pod kierunkiem Marii Jagodzińskiej na kolejnym spotkaniu w piątek 26 stycznia 2024 r.
Tym razem degustację przygotował zespół Mirosławy Bednarskiej. Była to rolada drobiowa faszerowana mięsem mielonym z suszonymi pomidorami i sosem grzybowym, podana z risotto warzywnym i surówką z kapusty, a do tego na deser podano babeczki faszerowane kremem i galaretką.
Stół do degustacji przygotował zespół Marysi, a zgodnie z podziałem – sprzątanie przypadło grupie Eli. Spotkanie upłynęło w przyjemnej atmosferze i na sympatycznych pogaduchach. Deserowe menu tego dnia wzbogaciła solenizantka Henia, częstując faworkami, oraz Zosia – czekoladowym „komunistycznym” blokiem.
Sekcja kulinarna spotyka się w piątki co 2 tygodnie, a kolejne działania zaplanowane są na 9 lutego.
Podkreślić należy, że fantastyczny piecyk dla tej grupy aktywnych studentów-seniorów z Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku zakupiony został ze środków budżetowych Gminy Miasta Łowicza w ramach realizacji w 2023 r. zadania publicznego pn. „Senior młody duchem”. Bardzo jest przydatny.