facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

Koniec roku i… rocznica w sekcji kulinarnej

W piątek 7 VI 2024 4. sekcja kulinarna z Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku zakończyła rok akademicki 2023/2024. Ale świętowała też rocznicę swojego powstania.

Degustację na to spotkanie przygotował zespół Marii Jagodzińskiej, a w menu zalazły się: chłodnik litewski przygotowany na maślance i podany z jajkiem,  drugie danie to makrela pieczona i ziemniaki oraz mix sałat podany z sosem winegret. Na deser serwowano „Eton mess” z bezikami i truskawkami – angielski deser, którego urok polega na lekkim bałaganie, podano też orzeźwiający mrożony deser – sorbet truskawkowy, a w pucharkach ładnie prezentował się drink ze śmietaną.

Wszystko zwieńczył duży tort przygotowany z okazji 14-lecia sekcji kulinarnej, która działa od 11 maja 2010 r. i przez wszystkie lata kieruje nią Maria Jagodzińska. Podziękowaniom i gratulacjom nie było końca. Tort był piękny i co najważniejsze – przepyszny. To jaki przygotują za rok, kiedy będzie obchodzone 15-lecie sekcji kulinarnej ? Na pewno zaskoczą, bo uczestniczki tej sekcji to bardzo kreatywne kulinarnie słuchaczki Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Stół degustacyjny na 21 osób został przygotowany przez zespół Elżbiety Fafińskiej, a sprzątaniem po spotkaniu zajął się zespół Mirosławy Bednarskiej. Organizacja pracy, jak zawsze, wzorowa.

Na to uroczyste spotkanie zaproszone zostały przedstawicielki Zarządu Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku – prezes Krystyna Kucharska oraz Renata Zamoyska - sekretarz oraz  panie pracujące w kuchni stołówki PCK:  Danuta,  Irena i Grażyna.