„Eton mess” na zakończenie angielskiego z Erasmusa+
Na słodko, bo degustacją „Eton mess”, zakończył się 20 maja 2024 r. 25-godzinny cykl zajęć języka angielskiego w ramach wsparcia organizacyjnego dla grupy słuchaczy, którzy zakwalifikowali się do udziału w projekcie „Akademia liderów Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku” dofinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+.
Już wkrótce, bo 2 czerwca 2024 r. wylecą do Bolonii we Włoszech. Prowadząca zajęcia Edyta Karda, poruszając wiele praktycznych tematów związanych z wyjazdem do Włoch, m.in. z wizytą na lotnisku czy poruszaniem się po mieście, nie ominęła też wizyty w restauracji.
Do tego tematu studentki-seniorki przygotowały się znakomicie, bo w ich „restauracji” serwowano tego dnia właśnie „Eton mess” czyli „bałagan w Eton”. Na angielskim dowiedziały się, że jest to klasyczny, pyszny angielski letni deser z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek znany w Anglii od XIX w. Nazwa „Eton Mess” pochodzi od słynnej brytyjskiej szkoły Eton College, gdzie ten deser był serwowany na corocznym pikniku dla absolwentów.
A jaki klasyczny deser poznają we Włoszech? Dowiemy się po powrocie - 15 VI.