facebookinstagramlinkedinpinteresttwitter

„Wybieram świadomie i właściwie. Etykieta na produktach spożywczych” – wykład o zdrowej żywności

„Wybieram świadomie i właściwie. Etykieta na produktach spożywczych” – wykład dla słuchaczy Łowickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku na temat zdrowej żywności przeprowadziła w dn. 26 września 2019 r. dr Karolina Gajda – dietetyk. Spotkanie odbyło się w Sali ślubów USC w Łowiczu i uczestniczyło w nim około 40 osób, a jego tematyka wynikała z projektu „60+ Realizujemy nasze marzenia” z budżetu Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi.

Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Europie w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość  występowania otyłości potroiła się. Aż 23,2% populacji  Polski jest otyła, jak wynika z najnowszej aktualizacji  Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanego przez Economist Intelligence Unit (EIU),  to o 2,9% więcej niż średnia w Europie, która wynosi 22,3%. Z kolei w latach 2008- 2017  o 6,1 kg wzrosła przeciętna ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca Polski, mimo znacznego zmniejszenia spożycia cukru nieprzetworzonego o 5,7 kg. Wzrost ten wynika głównie ze wzrostu konsumpcji cukru będącego składnikiem innych produktów spożywczych - o 11,8 kg.  Niewątpliwie nadmierne spożycie takich produktów jest przyczyną otyłości.

Dlatego tak ważne jest wiedzieć, co dokładnie znajduje się w produktach, w tym – jaka jest ilość dodanego cukru, a dobrym źródłem tych informacji są etykiety produktów spożywczych. Pozwalają one ocenić produkt pod kątem jakości, jak i wartości odżywczej i stanowią łatwo dostępną pomoc we właściwym komponowaniu całodziennej diety. Tak więc pamiętajmy o racjonalnej diecie i czytajmy etykiety, a nasz wybór produktów będzie świadomy i korzystny dla naszego zdrowia.